Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO)
Om werknemers structureel gezond inzetbaar te houden is het inzicht in de gezondheid van werknemers van groot belang. Daarvoor biedt u uw werknemers onder meer een PAGO aan. Dit staat ook in de Arbowet. Als werkgever bent u verplicht om uw werknemers arbeidsgezondheidskundig onderzoek aan te bieden. Het PAGO is gericht op risico’s die te maken hebben met werk. Deze risico’s staan in uw Risico- inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Doel van het PAGO is de gezondheidsschade op te sporen die is ontstaan door deze arbeidsrisico’s.
Verschil PAGO en PMO (preventief medisch onderzoek).
Net als het PAGO is het PMO een medisch onderzoek bedoeld voor werknemers. Maar het PMO kijkt verder dan het PAGO, naar meer dan alleen de gezondheidsrisico’s door werk. Het PMO bekijkt de algehele gezondheid van uw werknemers. Het gaat bijvoorbeeld ook in op leefstijl en psychosociale arbeidsbelasting, zoals werkstress. Het is dus een uitgebreider onderzoek en het geeft de werknemer inzicht in zijn lichamelijke en mentale gezondheid. Blijkt uit het onderzoek dat het nodig is, dan kan de werknemer gericht aan de slag met zijn gezondheid en leefstijl. Met een PMO kan je verzuimrisico’s signaleren en direct aanpakken om verzuim te voorkomen.
ArboVooruit biedt zowel een PMO als een PAGO aan.
En een PMO biedt u als werkgever meer voordelen. Het kan input geven voor het preventief gezondheidsbeleid van uw bedrijf. En het kan een belangrijke schakel zijn in het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid.
Investeren in (preventieve) gezondheids- en vitaliteitsprogramma’s loont, dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Elke in preventie geïnvesteerde euro levert na twee jaar 2,5 euro op door verzuimdaling (bron: RIVM/NIGZ). Ook leidt het tot een betere werkprestatie door aandacht te besteden aan de lichamelijke en mentale fitheid van uw medewerkers. Door de toegenomen gezondheid daalt het verzuim, stijgt de productiviteit, en draagt het bij aan de motivatie van de medewerkers.